In ultima zi a lunii martie lumea a pierdut in 2016 o minte stralucita, curajoasa si cu un potential creativ de geniu. Din fericire, Zaha Hadid va trai etern prin creatiile sale, caci a schimbat cu adevarat lumea in anumite privinte, mai ales pentru femeile care se dedica arhitecturii (a fost un model remarcabil in multe privinte, iar emblematic in acest sens este faptul ca a fost prima arhitecta careia i s-a acordat medalia de aur RIBA si prima arhitecta care a castigat premiul Pritzker).

Deloc intamplator alegem sa vorbim intai despre ultima sa creatie – un bloc de locuinte din orasul New York, in contrast puternic fata de liniile drepte si rigide ale specificului local, dar in stilul sau caracteristic, al liniilor blande si curbate, inspirate de natura. De fapt, Zaha Hadid era supranumita si „regina curbelor” si este usor de inteles de ce chiar si la o privire rapida asupra operelor sale emblematice (care adesea amintesc mai mult de sculpturi decat de cladiri propriu-zise). Constructia complexului de apartamente ar trebui sa se finalizeze pana in anul 2017 si nu avem niciun dubiu ca va domina intreaga zona.

Intorcandu-ne in timp, deruland inapoi printre zecile creatii mult laudate ale sale, ne oprim in 1994, la primul sau proiect remarcabil – Statia de pompieri Vitra din Germania. Apoi ne oprim în 2003, la celebrul sau Rosenthal Center din Ohio, o creatie foarte diferita de stilul prin care s-a consacrat, cladirea fiind o bijuterie a liniilor drepte si taioase. Doi ani mai tarziu s-a remarcat prin noua aripa a Muzeului Ordrupgaard din Danemarca, cladirea fiind intr-o perfecta armonie a formei cu mediul inconjurator. Anul 2007 a marcat un nou design remarcabil in Innsbruck, dovedind ca inclusiv o gara poate deveni o opera de arta. In 2008 si-a inceput colaborarea cu industria modei, proiectand Contemporary Art Container pentru Karl Lagerfeld si Chanel, iar in acelasi an s-a finalizat si primul pod creat de Zaha Hadid, in Spania.

Fireste, au urmat o multime de alte proiecte remarcabile si va invitam sa va uitati la toate, exact asa cum si-a dorit sa le prezinte arhitecta, pe site-ul propriu.

Articole similare