Traim in vremuri foarte interesante si se prea poate ca lucrurile sa se miste din ce in ce mai repede, indiferent la ce domeniu v-ati gandi…

De pilda, nu stim exact cand ati aflat voi pentru prima data despre tehnologiile de printare 3D, dar stim precis ca, fata de momentul in care le-am descoperit noi, s-au rafinat enorm. Oricum nu vorbim despre o tehnologie cu vechime, dar progresele din ultima vreme au dus la masinarii mai rapide, mai complexe, mai sofisticate si mai flexibile. Astfel, daca la inceput nu puteam spera decat la figuri destul de simple din mase plastice (si nici ele foarte rafinate la finisaje), astazi exista metode multiple de a crea lucruri cu totul surprinzatoare, cu finete si grija la detalii.

Totusi, probabil ca este corect sa spunem ca (cel putin pana acum) cea mai remarcabila realizare materializata printr-un procedeu de imprimare 3D este Lewis Grand Hotel din Filipine. De ce este atat de special? Nu, nu a devenit celebru pentru mobilier obtinut prin printare 3D, nici pentru accesorii ori pentru obiecte ambientale. Nu, nu – acest hotel din orasul Angeles joaca in „liga mare” si include in complexul propriu o constructie „printata”. Practic, structura din beton cu o suprafata de 130 de metri patrati va fi prima cladire comerciala operationala din lume ridicata in acest fel si, surpriza, dar vila beneficiaza si de un jacuzzi, fireste, construit prin exact aceeasi tehnologie.

Cat dureaza tot procesul? Aproximativ o suta de ore, desi nu este un proces continuu, iar la acestea ar trebui adaugate multe luni de cercetare si planificare.

Mai jos puteti vedea o mostra de pe „santier”, caci aceasta minune a lumii contemporane inca este in lucru:

 

Iar aici puteti urmari tehnica in sine (desi nu avem niciun dubiu ca si aceasta se va rafina rapid):

Articole similare