Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea celebrului designer de mobilier Hans Jørgensen Wegner, un designer pentru care avem, desigur, o mare afinitare, căci cariera sa a gravitat constant în jurul scaunelor. De fapt, a creat mai bine de 500 de modele de scaune, iar pe unele dintre ele cu siguranță le veți recunoaște oglindite în creațiile altor designeri, căci au devenit repere autentice în domeniu.

A avut o pasiune aparte pentru lemn și unii spun despre el că a fost întâi de toate un maestru al tâmplăriei și abia apoi designer, iar această preferință vine din experiențele sale din vremea uceniciei într-un atelier specializat în dulapuri. Apoi a urmat cursurile Danish School of Arts and Crafts (Școala de meserii daneză) și ale Academiei de arhitectură din Copenhaga. Însă Copenhaga a fost ocazia perfectă de a se întâlni cu pasiunea care-i va conduce întreaga viață – design-ul de mobilier, așa că în 1936 începea cursurile la Școala daneză de design. Și sigur că mințile luminate reușesc să se adune, deci nu e de mirare că în 1938 a început să lucreze pentru Arne Jacobsen și nu întâmplător sunt considerați amândoi printre figuri emblematice ale curentului numit funcționalitate organică.

Wegner a rămas alături de Jacobsen până în 1942, iar în 1943 și-a deschis propriul birou și după încă un an începea seria scaunelor ce vor rămâne în istorie. Primul a fost un balansoar – J 16, un exponent al libertății de mișcare și al ergonomiei – care probabil a rămas până în ziua de astăzi (în mod sigur în percepția danezilor) un standard. Același an a fost marcat de Scaunul chinezesc, în prima sa formă (Chinese Chair no. 1), inspirat de scaunele tradiționale Ming.

Apoi au urmat: Peacock (Păunul, 1947 – inspirat de tradiționalul scaun Windsor, dar cu adaptări care duc evident cu gândul la păun), ”The Chair”/”The Round One” (Scaunul/Cel rotund, 1949 – creația sa de referință care ilustrează perfect principiile sale de design și esența artei daneze de prelucrare a lemnului), Folding Chair (Scaunul pliant, 1949 – inspirat de scaunul Barcelona al lui Mies van der Rohe, tot simplu și elegant, dar din lemn și trestie și conceput special pentru a fi agățat de perete atunci când este strâns), Wishbone (Iadeșul, 1949 – ultimul din seria deschisă de Scaunul chinezesc), Flag Halyard (1950 – una dintre puținele sale creații fără lemn, dar cu o geneză simpatică: a fost inspirată de o zi la plajă, iar prima schiță a fost făcută chiar pe nisip), Valet (1952 – practic și jucăuș, apărut dintr-o nevoie reală și întruchipat într-un scaun care este la fel de bine și umeraș, și cutie de depozitare), Ox (1960 – sofisticat, dar în același timp ludic, acest model pare să fi fost preferatul lui Wegner), Shell (1963 – futurist, cu linii curbate și trei picioare) etc.

Iar în final nu vă spunem decât că, dintre cele peste 500 de modele create, aproximativ 100 au intrat în producții de serie, iar aceasta este cu adevărat marca unui designer de geniu.

Articole similare