La Chairry iubim toate felurile de scaune si, chiar daca suntem mereu in cautare de modele noi, moderne, cu design creativ si adesea in culori indraznete, uneori ne place sa ne intoarcem la lucrurile de baza. De fapt, ceea ce pare sa treaca mereu testul timpului in lumea designului e tocmai simplitatea formelor si conceptelor de baza. Iar in materie de scaune, e greu sa ne gandim la o forma mai simpla decat taburetul.

Astazi ar fi greu sa identificam originile precise ale taburetului, dar este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi forme de mobilier. Stim ca se distinge de alte feluri de scaune prin faptul ca are un singur loc si ii lipsesc bratele si spatarul. De regula, are trei sau patru picioare, insa exista si variante cu mai multe sau mai putine picioare, iar in lumea moderna s-au reusit si re-interpretari foarte curajoase.

Se spune ca taburetul a aparut in Bizant, iar in Europa a patruns prin culturile nordice, ajungand in cele din urma pana pe coastele Marii Britanii. De fapt, inclusiv in Evul Mediu taburetul era una dintre principalele forme de mobilier, iar in materie de scaune nu ii faceau concurenta decat bancutele si rarisimele piese inspirate de tronuri, menite sa fie mai degraba obiecte de statut.

Cea mai la indemana metoda de imbinare a picioarelor cu sezutul de lemn era combinarea lemnului uscat cu cel verde – picioarele din lemn uscat se prindeau in gauri pregatite in sezutul din lemn verde, iar pe masura ce lemnul verde se usca si se micsora, imbinarile deveneau din ce in ce mai puternice.

Astazi avem o varietate semnificativa de metode de fabricatie, iar asta a dat nastere si unor noi posibilitati pentru materialele folosite, design si culoare. Ne bucuram ca lucrurile stau asa acum, pentru ca doar asa putem gasi exact acele taburete care se potrivesc perfect unui anumit spatiu.

Articole similare