Dupa seria de recorduri despre mobilier pe care v-am prezentat-o saptamana trecuta ne-am gandit ca s-ar putea sa va placa inca niste informatii simpatice din lumea mobilei. Unele sunt mai recente, altele mai vechi si cateva s-ar putea sa vi se para de-a dreptul ciudate, dar…

Stiati ca un scaun care a apartinut designerului Yves Saint Laurent, creat de Eileen Grey, s-a vandut pentru douazeci si opt de milioane de dolari? Era poreclit ”fotoliul dragonului” si, daca sunteti curiosi, puteti sa il vedeti aici.

Stiati ca pernele pentru sezut au aparut in Evul Mediu pentru a le usura suferinta celor chinuiti in timp de lemnul dur? Poate va amintiti ca v-am mai scris (aici) ca pana in secolul al XVI-lea scaunul a fost mai degraba un obiect de statut, nobilimea avand scaune cu spatar, iar oamenii simpli mai degraba taburete, dar pernele erau ceva ce se putea gasi deopotriva in casele bogatilor si ale saracilor.

Stiati ca scaunele care se rabateaza singure (pe care le gasim in teatre si cinematografe) au fost patentate la sfarsitul anului 1854 de catre Aaron H. Allen?

Stiati ca in Biblie nu exista nicio mentiune despre scaune? In schimb, William Shakespeare pare sa fi fost un mare iubitor de scaune, pentru ca doar in partea a treia a piesei Henry al VI-lea a vorbit despre scaune de opt ori.

Stiati ca fiecare colonie americana avea propria traditie in procesul de creatie pentru dulapuri?

Stiati ca mobilierul lacuit a inceput sa se raspandeasca in Europa abia dupa ce mesterii olandezi si flamanzi au inceput sa lucreze si in Londra?

Stiati ca primul scaun de plastic dintr-o singura piesa a fost patentat de R.G. Reineman in 1960?

Iar daca nu stiati macar unele dintre lucrurile despre care v-am scris mai sus, ne bucuram ca am putut sa le impartasim cu voi. Apropo, daca mai stiti si voi altele, extindem lista oricand!

Articole similare