Considerand cat de mult timp ne petrecem in fiecare zi la birou, am putea spune ca scaunul de birou ne este unul dintre cei mai apropiati prieteni. Si ne-am obisnuit atat de mult cu ele incat avem senzatia ca exista de cand lumea. Insa ele au aparut relativ recent, dintr-o necesitate, odata ce piata muncii a inceput sa se orienteze spre servicii, undeva la mijlocul secolului al XIX-lea.

De fapt, s-ar putea sa radeti, dar pionierul scaunului de birou a fost Charles Darwin care, manat si el de o nevoie, respectiv cea de a se misca mai rapid in laboratorul propriu, a adaugat rotite scaunului sau obisnuit. Apoi, s-ar parea ca Otto von Bismarck a fost cel care a popularizat noul tip de scaun, caci a populat o buna parte din Parlament in perioada mandatelor sale.

Dar ceea ce este interesant la scaunul de birou este ca a fost conceput de la bun inceput pentru a fi confortabil. In rest, daca ne gandim la istoricul scaunelor in general (despre care v-am scris candva aici), stim sigur ca designul s-a rafinat mult in timp. Fireste, exista un motiv bun pentru asta si are legatura mai putin cu faptul ca pretentiile calitative ale societatii anilor 1800 evoluasera si mai mult cu dorinta de a tine angajatii administrativi cat mai mult timp posibil la munca si de a-i face cat mai eficienti, pentru ca se eliminau o multime de timpi morti din rutinele lor.

Insa in 1970 a inceput sa se dezvolte cu adevarat si interesul pentru ergonomie. Desi se poate spune ca si primele scaune de birou erau ajustabile intr-o anumita masura, flexibilitatea lor nu se putea compara cu cea a modelelor contemporane. Scaunele de birou de astazi se pot regla in aproape orice privinta si v-am spus deja (aici) de ce este si foarte important ca scaunul pe care il folositi in mod curent sa va sustina corpul corespunzator.

Asadar, nu ne mai ramane decat sa va uram o zi buna la birou, intr-un scaun ergonomic! Iar daca puteti beneficia de un “casual Friday” cu adevarat casual, relaxati-va cu o intrecere in scaune de birou, alaturi de colegi. Nu, nu radeti, unii fac asta la rang de performanta si exista un Campionat Mondial in toata regula in Germania 🙂

Articole similare