Spre sfarsit de sezon estival ne-am gandit sa ne aratam recunostinta fata de un scaun pe care, in general, abia daca-l observam, desi salveaza vieti (in sensul cel mai propriu al expresiei) – scaunul salvamarilor.
E drept ca in ultimii ani, mai ales in Romania, scaunul a inceput sa arate mai degraba ca o platforma ceva mai complexa, desi, intre noi fie vorba, elementul de mobilitate poate fi extrem de util, caci un scaun in format clasic (chiar si unul atat de inalt) poate fi mutat in punctele de maxima vizibilitate, mai ales atunci cand conditiile de mediu sunt schimbatoare. Insa stiti sigur la ce fel de scaun ne referim – probabil cel mai inalt model posibil, de regula de lemn, si care il gazduieste pe salvamar si il ajuta sa aiba perspectiva potrivita asupra apei si a potentialelor accidente si pericole. La fel, piesa aceasta de mobilier, creata special pentru a se distinge din multime, are si rol de reper pentru cei care s-au aventurat ceva mai departe in larg, ori pur si simplu pentru cei de pe plaja care au nevoie de asistenta medicala.
Apropo, chiar si in formele sale ceva mai rudimentare, scaunul salvamarului mai indeplineste de obicei inca doua functii: este locul in care se depoziteaza foarte la indemana cel putin o trusa de prim-ajutor si alte echipamente de baza, atat de necesare in operatiunile de salvare; si pentru ca salvamarul trebuie sa aiba mintea limpede, ar trebui sa fie protejat si de arsita, asa ca unele scaune au integrate si elemente utile in acest sens, ori macar se asociaza cu o umbrela de soare.
Asadar, sa-l apreciem la justa valoare, cu atat mai mult cu cat nici designul nu e neaparat banal si poate fi o provocare inclusiv din punct de vedere structural, pentru a-si putea sustine inaltimea si greutatea! 🙂