Probabil că celor pasionați de arhitectură le va suna cunoscut numele lui Arne (Emil) Jacobsen și îl vor asocia cu ușurință funcționalismului (principiu bazat pe ideea că designul clădirii ar trebui să fie dependent de scopul pe care îl va deservi imobilul). De asemenea, voi, cunoscătorii, s-ar putea să îl asociați ușor și cu unele dintre proiectele sale celebre ca: Hotelul Radisson Blu Royal din Copenhaga (practic primul zgârie-nori din Danemarca), Primăria din Aarhus, St. Catherine’s College din Oxford sau Banca Națională Daneză.

Însă Arne Jacobsen nu a fost doar un arhitect strălucit, ci și-a folosit din plin abilitățile și curajul în sfera designului și ne-a lăsat moștenire câteva modele de obiecte care par și astăzi deosebite și moderne, chiar dacă au fost proiectate inițial cu zeci de ani în urmă.

Designerul danez s-a născut în Copenhaga, în 1902, și probabil moștenise talentul artistic al mamei sale care, deși lucra într-o bancă, timpul liber și-l dedica picturii de motive florale. De fapt, inițial Jacobsen și-a dorit să fie pictor, dar a fost încurajat spre arhitectură de tatăl său ceva mai pragmatic (la urma urmei, părintele său lucra în comerț). A studiat până în 1927 la Academia Regală Daneză de Arte, însă a reușit să se remarce încă din 1925 la un târg internațional organizat la Paris, iar medalia de argint câștigată acolo a fost doar prima dintr-o serie lungă de succese.

Iar când vine vorba despre scaune, modelele cele mai cunoscute și piesele care au inspirat nenumărați designeri pe parcursul timpului sunt: 3300 (cu linii simple și clare unificate într-un design minimalist care pare la fel de modern în orice epocă), Ant (un scaun cu forme rotunde și 3 picioare, dar culmea, un prototip despre care considerase la un moment dat că nu ar avea suficient potențial), Dot (un taburet uimitor de simplu, născut din munca de rafinare a modelului Ant), Egg (probabil una dintre cele mai celebre creații ale sale, iubite de o mulțime de oameni încă din 1958), Grand Prix (curbat, distins și premiat încă din 1957), Lily (exact cum îi spune numele – deschis, deosebit și delicat ca floarea unui crin), Oxford (un scaun care ar arăta exact la fel de bine și astăzi în orice birou cum ar fi arătat și în 1963 când a fost conceput), Seria 7 (de departe cel mai bine vândut scaun al său) și Swan (cu siguranță la fel de iubit ca Egg).

Creațiile lui Arne Jacobsen sunt dovada clară că un design bun este un design simplu și nu întâmplător au rezistat testului timpului. Doar uitându-ne la ele astăzi și făcând abstracție de orice știm în plus, probabil că ne-ar fi greu să ne închipuim că toate modelele sale celebre au fost concepute în anii ’50-’60. În plus, e de-a dreptul remarcabil cât de expresive reușesc să fie scaunele sale în atât de puține linii și detalii, iar noi ne bucurăm că avem în portofoliu modele inspirate de capodoperele danezului. De exemplu:

FC 050:

FC 050

FC 004:

FC 004

FC 196:

FC 196

Articole similare