Nu poate fi un secret pentru nimeni că iubim scaunele și portofoliul nostru bogat este cea mai bună dovadă că ne place varietatea de stiluri și culori. De asemenea, v-am mai spus și cu alte ocazii că întotdeauna căutăm să îl îmbogățim cu modele noi, iar criteriul principal este mereu echilibrul dintre calitate, preț și estetică. Însă ceea ce nu am spus direct până acum este că avem grijă să includem și modele similare scaunelor care au făcut istorie în lumea design-ului.

De fapt, v-am povestit deja despre moștenirea lui Arne Jacobsen și minunatele sale Dot, Egg, Ant etc. Ei bine, următorul nume de pe lista noastră a marilor aprecieri este Philippe Starck și, chiar dacă a fost și încă este un designer extrem de prolific, credem că (deocamdată) marea sa capodoperă este scaunul Louis Ghost.

Philippe Starck și-a început ascensiunea sub patronatul lui Pierre Cardin care, impresionat fiind de potențialul tânărului designer, i-a oferit postul de director artistic pentru editura sa. Apoi, în 1983, la doar 34 de ani, a devenit cu mult mai cunoscut odată ce i s-a oferit oportunitatea de a se ocupa de apartamentele președintelui Franței de atunci, François Mitterrand, la recomandarea Ministrului Culturii, Jack Lang. Nici anul 1984 nu i-a știrbit din reputație, ci din contra, grație designului pentru Café Costes. Au urmat zeci de creații din domenii foarte diferite ca: arhitectură, mobilier, decorațiuni, obiecte de uz casnic, vestimentație, accesorii, sticlărie, grafică și chiar ambarcațiuni. Notele comune pentru multe dintre ele s-au sintetizat în conceptele de ”design democratic” și ”ecologie democratică”, adică grijă pentru mediu și dorința de a crea produse nu doar pentru elite, ci pentru oricine, iar asta s-a concretizat în producții cu volum mare și materiale accesibile (mase plastice).

Într-o anumită măsură, Louis Ghost s-a născut tocmai din pasiunea pentru designul democratic și a fost o reinterpretare a unui scaun clasic, sofisticat și elitist, din lemn masiv și ornat cu tapițerii luxoase. Însă curajul de a transforma ceva cu iz regal într-un obiect modern dintr-un material contemporan, chiar păstrând liniile curbate și elegante ale modelului de referință, a fost, cu siguranță, marca genialității lui Starck. Practic, ”fantoma lui Ludovic” a fost creată în 2002 pentru Kartell și este un scaun obținut din policarbonat reciclabil, turnat prin injecție:

Desigur, un scaun care s-a vândut deja în milioane de exemplare a servit drept inspirație pentru alți designeri și doar din portofoliul nostru ne gândim ușor la cel puțin două modele:

– SM 261B:

SM 261B

– SM 255:

SM 255 1

Articole similare