Probabil ca nu mai e un secret pentru nimeni ca spatiile in care ne desfasuram activitatea ne influenteaza dispozitia si productivitatea. Din fericire, aceasta constientizare a dus la o atentie din ce in ce mai mare pentru sursele de iluminat, formele, culorile, mobilierul si accesoriile care se impletesc in birourile si casele noastre.

Insa exista un spatiu pe care inca tindem sa-l neglijam – sala de clasa. Si nu e ciudat? Copiii nostri petrec acolo ore bune in fiecare zi si practic se formeaza acolo. Dar marea majoritate a scolilor sunt mobilate in continuare in exact acelasi stil pe care l-am prins si noi si generatiile de dinaintea noastra. Poate ca s-au mai innoit unele materiale si poate ca sunt locuri in care a mai patruns putin si culoarea, insa nu e destul.

De fapt, nici nu e vorba numai despre mobilierul in sine, ci si despre amplasarea lui si despre spatiu, in ansamblu. Spatiu care, fireste, oglindeste si atitudinea fata de actul de invatare.

Ca sa intelegeti mai bine, va putem da exemplul Suediei. Un grup de scoli din Suedia a decis sa renunte cu totul la ideea “clasica” de sala de clasa si a transformat intreg teritoriul unitatii de invatamant intr-un mediu menit sa stimuleze “curiozitatea si creativitatea copiilor”. Asta inseamna spatii deschise, zone pentru lucru independent, mici insule pentru proiecte de grup, mobilier neconventional, lumina naturala din plin, mult alb si pete energice de culoare. In plus, spatiul invita la joaca si la conversatie.

Sigur, spatiul singur nu poate produce o revolutie in educatie, dar asa cum am spus deja, reflecta atitudinea fata de educatie. Neconventionalul e peste tot si nu e deloc intamplator ca tarile nordice au cele mai bune rezultate la testele internationale si nu e intamplator nici ca cetatenii acelorasi state ies intotdeauna pe primele locuri si in cercetarile care chestioneaza gradul de fericire si satisfactie.

Asadar, asteptam cu interes si regandirea spatiilor de studiu din Romania si ne-ar placea sa contribuim la transformarea mobilierului din salile de clasa. Intre timp, gama noastra de mobilier pentru scoli si gradinite include oricum scaune si pupitre cu note moderne, pete de culoare in design si exclusiv piese ergonomice si confortabile pentru micii invatacei.

Articole similare