Dacă tot vine week-endul, noi vă propunem puțină relaxare. Relaxare prin zâmbet! Iar pentru asta ne-am gândit să căutăm în Cartea Recordurilor Guinness câte ceva despre ce ne interesează pe noi cel mai mult – scaune și mese. Doar că astăzi s-ar părea că avem și recorduri mondiale pentru performanțe de-a dreptul exotice, așa că unele sigur vă vor stârni amuzamentul.

Despre mese am aflat, de exemplu, că cea mai lungă are 1286,75 m în lungime, 80 cm în înălțime și 60 cm în lățime, iar acest record a fost atins în Finlanda, chiar foarte recent – în August 2014. De fapt, tot în această vară, dar în Iunie, a fost stabilit un nou record și pentru cea mai lungă masă de picnic – 120,33 m – și circa 480 de oameni s-au ospătat de pe acea masă, într-un picnic în Grecia. Și tot în Iunie, în Italia, s-a reușit formarea celui mai lung șir de mese – 2000 m – compus din 909 mese de 2,2 m fiecare.

Apoi, despre scaune, putem să vă spunem că cel mai ușor deține acest titlu încă din 2008, cântărește 0,617 kg, a fost creat de designerul italian Massimiliano Della Monaca și a trecut toate testele de durabilitate pentru a fi conform standardului de calitate EN 1728:2000. Cel mai mare balansoar este înalt de 12,83 m și lat de 6,17 m, există tot din 2008 și aparține americanului Dan Sanzaro. Culmea, tot în 2008 și tot în SUA s-au făcut cunoscute și cele mai mici scaune, doar că piesele mici se adună în colecții de miniaturi, iar cea mai mare colecție de scaune în miniatură îi aparține lui Barbara Hartsfield și include 3000 de obiecte pe care le-a colecționat în mai mult de un deceniu.

Însă recordurile nu se definesc doar prin dimensiuni, ci și prin valoare, iar cele mai scumpe scaune vândute vreodată prin licitație au făcut istorie în 1997. Cumpărătorul anonim a plătit aproape trei milioane de dolari pe două scaune proiectate de Robert Adam și construite de Thomas Chippendale. Acestea făceau parte dintr-un set creat în 1760 și sunt atât de valoroase pentru că reprezintă rezultatul singurei colaborări cunoscute între cele două nume de referință ale industriei americane, ambii maeștri meșteșugari ai secolului al XVIII-lea.

Și nu în ultimul rând, având în vedere că scaunele au fost create pentru stat, era firesc să avem și un record pe această temă. Astfel, 2013 a fost anul care a marcat un eveniment din China în care s-au înregistrat cei mai mulți oameni stând pe un scaun, respectiv 1666. Doar că pentru unii nu e suficient să stea pur și simplu, așa că Luo Jun, un acrobat chinez, a reușit să intre în Cartea Recordurilor în 2007 prin faptul că a reușit să facă echilibristică pe un ”turn” de 11 scaune. Iar alții se pare că detestă de-a dreptul sedentarismul și folosesc scaunul ca instrument de fitness, așa că în luna August a acestui an, în Belarus, 402 oameni s-au adunat pentru un curs de 30 de minute în care s-au folosit de scaune și au ridicat greutăți.

Articole similare