Despre Steve Jobs si Apple se spune ca ar fi schimbat lumea si poate ca nu e neaparat o exagerare. Cu siguranta „iProdusele” au ceva cu totul aparte daca ar fi sa ne uitam la popularitatea lor, la inflacararea fanilor brandului, la cozile interminabile de dinaintea lansarilor noilor modele etc. Iar celor care ar fi tentati sa spuna ca la mijloc ar fi mai mult marketing decat esenta si inovatie am vrea sa le amintim macar de impactul viziunii lui Jobs asupra lumii designului.

Categoric, Steve Jobs nu a fost pionierul conceptului de simplitate in design (v-am si scris despre Dieter Rams si al sau „mai putin, dar mai bun”), insa incapatanarea lui asupra acestei idei (unii i-ar spune chiar obsesie) au transformat-o intr-o mantra si, astfel, lumea high-tech si a designului industrial a inceput sa capete un contur mult mai apropiat de adevarata functie si natura a produselor. Probabil ca nu va va surprinde ca simplitatea a inceput sa devina o preocupare activa pentru Jobs odata cu descoperirea budismului.

Insa, simplitatea s-ar putea sa nu fie suficienta, pentru ca uneori poate trece drept rigida, alteori abstracta, iar misiunea sa era sa creeze produse care sa poata fi folosite intuitiv (ganditi-va, de exemplu, la mouse, rafinat din ideea de a „pune mana” direct pe ce ai nevoie, spre deosebire de a scrie o comanda intr-un cod pentru a accesa un anumit program, fisier etc.). Asadar, intuitivul avea nevoie si de „prietenos”, complementar lui „simplu”, pentru a face tehnologia mai putin intimidanta, deci cu adevarat accesibila maselor.

De asemenea, preferinta pentru alb (o influenta a curentului Bauhaus si in particular a lui Walter Gropius), pare o extensie fireasca a conceptului pe care isi propusese Jobs sa-l construiasca. Ce alta „culoare” ar fi putut intruchipa mai fidel simplitatea, esenta, comuniunea? Si nu e deloc intamplator ca albul era caracteristic si electrocasnicelor (in special a celor de la Braun, apropo de Dieter Rams), produse al caror design il studia in detaliu cu fiecare ocazie.

Si nu in ultimul rand, mostenirea lui Steve Jobs are o componenta foarte puternica in accentul pus pe calitate, inclusiv in ceea ce priveste cele mai marunte detalii, pentru ca experienta desavarsita se construieste din fiecare interaciune, cu fiecare componenta, indiferent cat de frecvent este accesata.

Asadar, la final va amintim, conform filozofiei lui Jobs, sa construiti visuri, nu produse! Noi exact asta speram sa gasim in spatiile pe care le mobileaza piesele Chairry, asa ca ne gandim si la mobilier ca fiind o „caramida” care construieste un vis.

Articole similare