Suntem aici să vă ajutăm să transformați simple spații în afaceri de succes și nu ați putea face asta fără să creați atmosfera potrivită în restarantul, pub-ul, barul sau cafeneaua dumneavoastră. Desigur, când vine vorba despre mobilier, puteți mereu să contați pe noi, însă un local presupune armonizarea mult mai multor elemente, așa că ne-am gândit să vă scriem despre câteva principii esențiale pentru un design interior cât mai plăcut.
Primul pe listă ar fi cel al unității și armoniei, în sensul că spațiul pe care îl amenajați trebuie gândit ca un tot unitar și, chiar dacă aveți și secțiuni separate, acestea ar trebui să ”comunice” cu restul, deci să păstreze același stil, aceeași temă și aceleași game de culori.
Apoi, echilibrul este foarte important, însă nu ar trebui să vă temeți că sunteți obligați să vă pliați pe ideea clasică de echilibru simetric, cu obiecte identice, în oglindă. Pentru spațiile moderne (și nu numai) puteți opta oricând pentru echilibre asimetrice, care se transformă în note dinamice grație unor elemente distincte, dar care atrag atenția la fel de mult. Dar e drept că echilibrele asimetrice sunt mai dificil de obținut și, dacă totuși fugiți de cele simetrice, mai aveți opțiunea unei simetrii radiale, adică aranjarea elementelor în funcție de un punct central.
Însă prea multă ordine ar putea să transforme un spațiu într-unul plictisitor, iar soluția cea mai la îndemână pentru a evita această situație este adăugarea unui punct de atracție, fie că îl demarcați prin contrast, iluminare sau orice alt procedeu. Totuși, trebuie să aveți grijă ca respectivul punct să nu fie prea ”puternic” și să deturneze atenția complet de la ansamblu.
Nu în ultimul rând, spațiile cu personalitate ar trebui să aibă și un ritm al lor, iar asta se poate obține prin repetiție (folosirea unor modele, texturi, linii etc. în mai multe locuri), progresie (de exemplu, gradații de mărimi pentru anumite obiecte sau degradeuri), tranziție (un artificiu mai discret care ar trebui să mute privirea natural de la un loc spre altul – de pildă, o arcadă) sau contrast (în egală măsură eficient prin culoare sau formă).
Firește, nu este ușor să îmbinați toate aceste principii, însă la final veți vedea că un spațiu armonios pur și simplu ”se simte”.