Pantone este un nume de referinta atunci cand vorbim despre culori. Daca ar fi sa intrati pe site-ul lor, ati afla ca Institutul de culori Pantone se ocupa cu prognoze cromatice pentru viitoarele trenduri, consultanta in materie de culori si, in general, cu o multime de subtilitati colorate la care poate nici nu v-ati gandi in mod normal. Si da, alegerea nuantelor perfecte pentru fel de fel de nise ale designului e un aspect mult mai complicat decat pare la prima vedere.

Institutul de astazi a avut inceputuri destul de modeste in 1950 si nu era cu mult mai mult decat o companie oarecare ce se ocupa de imprimari. Totusi, in 1956 li s-a alaturat Lawrence Herbert, iar acesta s-a folosit de cunostintele sale de chimie pentru a optimiza procesul de productie pentru cerneluri, sistematizand pigmentii folositi. A inceput ca angajat part-time, a transformat divizia pe care o conducea in cea mai profitabila din companie si in cele din urma a cumparat activele tehnologice de la fostul sau angajator. Asa se nastea numele Pantone si succesul din spatele sau.

Totusi, cea mai puternica asociere cu Pantone se leaga de sistemul standardizat de culori. In lumea designului nu e suficient sa spui rosu si nici macar burgundy, iar apoi sa lasi lucrurile sa se aseze oricum ar fi in jurul acestei idei. Un sistem standardizat de culori ajuta producatori din colturi diferite ale lumii sa inteleaga exact ce nuante ar trebui sa obtina (deci si ce pigmenti si in ce proportii ar trebui sa foloseasca in proces) si sa ajunga, astfel, la rezultate identice.

Urmatoarea asociere importanta cu acest nume este ideea de culoare a anului, iar alegerea nu e niciodata intamplatoare, ci tine cont de un anumit spirit al timpului, de particularitatile perioadei si de observarea unor tendinte foarte subtile, in contexte ample. Ei bine, culoarea anului 2014 a fost așa-numita Radiant Orchid (Pantone 18-3224), un mov ”magic”, “complex, interesant, atractiv”, care ”denota creativitate si inovatie”, “atrage atentia si are semnificatie”, iar motivul principal pentru care a fost ales atunci a fost convingerea celor de la Pantone ca, in acel punct, lumea admira inovatia creativa, iar movul este metafora perfecta pentru “increderea in creativitatea proprie”.

Culoarea anului 2015 va fi, in schimb, Marsala (Pantone 18-1438). Asemeni vinului al carui nume il poarta, e un rosu brun, robust si bogat, ales special sa ne imbogateasca si noua ”mintile, trupurile si sufletele”. Marsala e calda si seducatoare, eleganta si indrazneata, cu impact si de sine statatoare si ca pata de culoare.

Iar in ceea ce priveste utilizarile sale in designul interior, insasi Leatrice Eiseman, director executiv la Pantone, spune ca este o nuanta perfecta pentru bucatarie si sufragerie, ideala pentru mese si linii raspandite in toata casa. De asemenea, se preteaza impecabil textilelor si tapiteriilor, dandu-le mai multa bogatie in textura si note luxuriante.

Practic, “acest ton consistent, dar cochet, este universal atractiv si se poate folosi cu usurinta in industria modei, a frumusetii, a designului industrial, a mobilierului si interioarelor”. Asadar, se anunta un 2015 interesant! 🙂

Articole similare