Daca de Ghidul Michelin se prea poate sa fi auzit, s-ar putea, in schimb, sa nu stiti ca ziua de 1 februarie este cea mai intensa zi a anului pentru bucatari si pentru intreg universul restaurantelor de top din Franta, iar aceasta prima zi a lui februarie este atat de intens asteptata, pentru ca atunci sunt dezvaluite numele selectate pentru Ghid in anul curent.

In 2016 au fost selectate 600 de restaurante carora li s-a acordat cel putin o stea Michelin, cu noua mai putine decat in editia precedenta, insa in ultimul an s-au acordat inca 54 de stele. Asa se face ca anul acesta au aparut doua noi restaurante rasplatite cu 3 stele Michelin pentru serviciile culinare exceptionale, ambele in Paris – Restaurantul lui Alain Ducasse din incinta Hotelului Plaza Athénée, coordonat de Romain Meder, respectiv Le V, restaurantul din incinta Hotelului Four Seasons George V, condus de Chef Christian Le Squer.

Alain Ducasse spune o poveste cu totul aparte in aceasta locatie, cu un accent pronuntat pe „trilogia peste-legume-cereale” si pe bucataria naturalista, „mai sanatoasa si mai naturala, mai respectuoasa fata de Planeta”. Per ansamblu, reprezentarile sale culinare dezvaluie „aromele originale ale ingredientelor, de la cele nobile la cele modeste, toate exceptionale”. Iar spatiul in care se ia masa trebuie sa fie, desigur, pe masura celor trei stele – recent reimprospatata, „bijuteria” creata de Patrick Jouin si Sanjit Manku, este un univers in care „totul este o delicatete a curbelor, a materialelor si a continutului”, cu accent pe calitate si o remarcabila atentie pentru fiecare detaliu, respectiv:

alainducasse

Christian Le Squer spune despre sine ca este „un creator de savoare si un compozitor al gusturilor. Asemenea unui creator de moda de lux sau de parfumuri fine, el modeleaza si asambleaza produse cu scopul de a le face mai bune si de a obtine cele mai precise arome, cu perfecta coerenta.” Insa, desi experienta si talentul bucatarului-sef sunt elementele responsabile in buna masura pentru distinctia acordata restaurantului, cele 3 stele nu se castiga doar prin aroma preparatelor si designul farfuriei. Conteaza enorm si servirea sși ambientul, in toate detaliile posibile. Asadar, nu ar trebui sa va surprindă ca restaurantul in sine este „spatios si luminos, decorat in nuante de auriu si gri”, mobilat cu piese frantuzesti si britanice traditionale (inclusiv doua dulapuri din timpul lui Ludovic al XIV-lea, respectiv doua scaune suflate cu aur din vremea lui Ludovic al XVI-lea) si decorat cu oglinzi cu rame de lemn sculptate in detaliu. De fapt, se stie ca o imagine face cat o mie de cuvinte, asadar, iata, frumusetea lui Le V:

lecinq

Articole similare