Stim cu totii ca moda tinde sa fie retro si poate ati observat ca in aceasta vara s-au remarcat, cel putin pe nisa vestimentara, o multime de elemente specifice anilor 1970: pantofi cu platforme, pantaloni evazati, coronite cu flori etc. Asadar, in cinstea lor, ne-am gandit sa va scriem despre ceea ce definea designul interior in aceiasi ani 1970, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o decada care si-a pus serios amprenta asupra evolutiei ulterioare a arhitecturii, designului si creatiei de mobilier sau accesorii.
Daca ar fi sa ne gandim la un singur cuvant care sa caracterizeze acea perioada, probabil ca ideea de contrast i s-ar potrivi cel mai bine, pentru ca anii 1970 s-au impartit intre viziuni futuriste si intoarcerea la natura si la lucrurile de baza, intre culori pamantii si explozii cromatice, intre lemn si mase plastice, intre mochete stufoase, acompaniate de pereti sufocanti, fie imbracati in lambriu, fie tapetati cu modele obositoare, si ferestre mari, clare, eliberatoare, luminand puternic spatii mari, putin compartimentate.
Cand ne gandim in mod special la mobilier, trebuie spus ca vedetele incontestabile ale deceniului hippie au fost scaunele si nu e de mirare, pentru ca a fost perioada in care s-au facut unele dintre cele mai mari progrese in design pe nisa lor si a mobilierului modular pentru birouri. Mai mult, vorbim despre anii de debut ai perspectivei ergonomice asupra mobilierului. De asemenea, au fost si anii inovatiei pe nisa maselor plastice si a altor materiale noi, folosite in combinatii nonconformiste cu sticla, metal si lemn (in special tec si pin). Formele geometrice si liniile au conturat o buna parte a creatiilor de orice fel, contrastand cu motivele florale preferate pentru pereti si cu numeroasele piese masive de mobilier.
Desigur, au fost vremuri cu un spirit aparte si era inevitabil ca acel spirit sa nu isi puna amprenta si pe orice componenta a vietii de zi cu zi. A fost o perioada a exprimarii libere si a experimentelor curajoase, inclusiv in design, asa ca n-avem niciun dubiu ca lumea de astazi ar fi fost infinit mai plictisitoare daca n-ar fi trecut prin acea etapa.