Daca ati vizitat vreodata Sibiul, e greu de crezut ca nu ati vazut si Palatul Brukenthal. Poate n-ati vizitat neaparat muzeul, dar impunatoarea cladire din centrul (vechi) al orasului ati observat-o sigur, caci iese in evidenta in orice conditii. Ei bine, daca ati fi intrat in Muzeul Brukenthal, poate ati fi remarcat si colectia de mobilier gazduita acolo. Sigur, sunt multe lucruri de vazut, inclusiv picturi cu totul aparte, dar noi credem ca „mobila de arta”, asa cum bine i se spune, stie sa iasa in evidenta.
Asadar, primul muzeu deschis in Europa Centrala si de Est adaposteste aproximativ 200 de piese de mobilier de epoca (din secolele XVI – XIX), cele mai multe dintre ele fiind autohtone, iar asta face din colectia de la Brukenthal o expozitie unica.
De fapt, o descriere in cuvinte nu i-ar face cinste pe deplin, asa ca va invitam sa o vedeti cu ochii vostri, pentru ca merita sa vedeti cum arata mobilierul elegant, masiv, cu linii curbe ori suprafete vitrate, dupa moda, dar mereu bogat ornamentat si extraordinar de migalos lucrat, al „patriciatului sibian”. Influentele „sud germane, nord italice si vieneze” si-au pus amprenta asupra mesterilor nostri, iar talentul si dibacia lor au transformat profund lemnul de nuc, alun turcesc, cires (ba, pe alocuri, chiar de trandafir ori mahon si alte esente exotice aduse din America Centrala si de Sud). La final, din mainile lor s-au intrupat lazi de haine, cabinete, mese, scaune, birouri si alte piese de tot felul, intr-o varietate de stiluri (specifice perioadei mentionate anterior): baroc, neo-clasic, rococo etc.
Experienta vizitarii este in egala masura o calatorie in timp, o lectie de durabilitate (caci mobilierul, fie el si resturat unde a fost cazul, arata impecabil) si o mostra de mandrie, caci mobila romanilor instariti din acele vremuri nu era cu nimic mai prejos decat cea a bogatilor din restul Europei. Dedicati-va cu incredere putin timp pentru un drum in lumea frumosului si a „mobilei de arta”.