V-am mai scris despre scaune celebre și s-ar putea să vă mai scriem. La urma urmei, numele nostru este Chairry, nu? Însă iubim și alte piese de mobilier, așa că astăzi vă scriem despre altceva. De exemplu, despre mese.

Și care ar fi prima asociere pe care o faceți cu ideea de masă celebră din istorie? Dacă v-ați gândit la Masă Rotundă a Regelui Arthur, cu siguranță nu ați fi singurii. E drept că n-am putea să vă spunem prea multe despre design, pentru că vorbim mai degrabă despre o legendă care s-a transformat în simbol și, pe parcursul timpului, s-a îmbogățit cu fel de fel de variațiuni. Însă tocmai pentru că amintirea ei a trecut testul timpului și a născut destule povești și adaptări, credem că merită să-i dedicăm puțin spațiu.

Prima mențiune a Mesei Rotunde apare într-o carte istorică britanică în versuri, Roman de Brut, scrisă de poetul Wace în 1155 și se spune că Artur o crease pentru a elimina orice potențial conflict între baronii săi, căci nici unul nu ar fi acceptat un loc inferior celuilalt. Layamon, alt poet inspirat și el de aceleași surse folclorice, a adăugat într-o scriere de-a sa că totuși Arthur și lorzii săi s-au certat la un moment dat, iar soluția ingenioasă a unui tâmplar de a rezolva conflictul a fost să creeze o masă portabilă la care s-ar putea așeza 1600 de oameni.

Însă Masa Rotundă a Regelui Arthur pare să fi devenit celebră cu valențele din Merlin, opera lui Robert de Boron din 1190, unde se menționează că fusese creată de vrăjitor, după modelul mesei de la Cina cea de taină. Astfel, avea 12 locuri și un al treisprezecelea lăsat gol, simbolic pentru trădarea lui Iuda, dar care va fi ocupat de cavalerul care va găsi Graal-ul.

Oricum, cert este că în Evul Mediu povestea a căpătat nuanțe romantice, iar masa a început să fie din ce în ce mai mult asociată cu adevărații cavaleri și valorile acestora. Iar în cinstea lor s-au organizat inclusiv turnee pe întreg teritoriul Europei.

Totuși, există și un obiect concret asociat legendei – un blat de masă din stejar masiv, cu un diametru de 5,5 m, gros de 7,5 cm și cântărind mai mult de o tonă, atârnat în Sala Mare a Castelului Winchester din Hampshire, Marea Britanie. Nu se cunoaște cu exactitate data la care a fost creată Masa Rotundă Winchester, dar se estimează că a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea, în timpul lui Eduard I, cu ocazia unui turneu care celebra nunta uneia dintre fiicele sale. În schimb, detaliile pictate actuale au fost adăugate în secolul al XVI-lea, din ordinul lui Henric al VIII-lea.

Articole similare