Desi iluminatul nu face parte din obiectul direct al activitatii noastre, odata ce ne-am propus sa revolutionam spatiile de lucru din Romania, ni se pare important sa discutam si despre celelalte aspecte de influenta dintr-un birou. De fapt, v-am mai scris candva putin despre asta (aici) si inclusiv in articolul dedicat vizitei noastre la ORGATEC 2014 v-am amintit in treacat despre aspectul luminii, dar a venit vremea sa discutam in detaliu despre asta.
In primul rand, stiati ca lumina potrivita poate sa creasca productivitatea la locul de munca intre 10% si 50% sau ca poate reduce nivelul erorilor cu pana la 60%? Ba, mai mult, stiati ca iluminatul defectuos poate cauza dureri de cap, dureri la nivelul gatului sau chiar greata? Toate pot fi cauzate de lipsa unei cantitati suficiente de lumina, care, la randul sau, i-ar obliga pe cei ce lucreaza intr-un asemenea mediu sa isi forteze ochii.
Insa problemele iluminatului nefericit nu se opresc aici, ci pot cauza inculsiv asa-numitul SBS (Sick Building Syndrome) sau tulburarea afectiva sezoniera (Seasonal Affective Disorder), ambele manifestandu-se prin letargie, iritabilitate, incapacitate de concentrare, lipsa generala de energie si pot duce chiar la depresie.
Dar ce inseamna de fapt iluminare proasta? De regula, vorbim despre lumina insuficienta, insa pot fi la fel de nocive si aspecte ca: iluminarea ne-uniforma, surse de lumina artificiala prea intense, lumina naturala amplificata agresiv sau lumina artificiala reflectata de diferite suprafete, umbre, palpairi sau efectul stroboscopic.
Fireste, toate acestea trebuie raportate la specificul sarcinilor desfasurate in spatiul de lucru, dar oricare ar fi nevoia, sigur exista solutii. Cea mai la indemana ramane lumina naturala si ideal ar fi sa aveti ferestre multe si mari, insa exista posibilitatea sa nu puteti controla acest aspect, asa ca macar orientati-va birourile cat mai eficient spre sursele de lumina naturala. Apoi, albul si culorile deschise sunt solutii ideale, alaturi de materiale care sa nu reflecte lumina.
De asemenea, o solutie la indemana sunt si intrerupatoarele separate si sursele de iluminare locale (de exemplu, lampile de birou ori veiozele), pentru a permite adaptari personalizate de flux celor care lucreaza in acel spatiu. Si daca tot veni vorba despre sursele locale, va reamintim ca, pe langa acestea, va trebui sa va ganditi si la solutii de iluminare globale (pentru intreg biroul), dar poate si la unele localizate, pentru eventualele spatii in care se desfasoara activitati ce ar putea necesita un fel aparte de lumina.
Iar in final nu ne ramane sa va mai spunem decat ca sursele ideale de lumina artificiala pentru birou par a fi cele fluorescente, respectiv solutiile de tip LED.
Nu lasati niciun detaliu la voia intamplarii, pentru ca fiecare factor ne influenteaza si, la urma urmei, spatiile in care lucram ajung sa fie cele in care ne petrecem cel mai mult timp. Construiti-va spatii productive, frumoase, sanatoase!