Fie ca alegeti sa celebrati “sarbatoarea de imprumut”, Valentine’s Day, sau va pastrati pentru echivalentul romanesc, Dragobetele, luna februarie incepe sa fie devina usor, usor un fel de luna a dragostei si romantismului.

Ce legatura are asta cu mobilierul? Pai, ni s-a parut ocazia ideala sa va vorbim despre o piesa anume de mobilier – asa-numitul loveseat.

850546FC_098

Nu avem neaparat un echivalent potrivit in limba romana pentru el, dar practic este o canapea cu doua locuri, desi, zau, cand o definim asa parca isi mai pierde din magie.

Nu-i nimic, recuperam din magie cand ne uitam la istoricul sau, caci una dintre povesti spune ca loveseat-ul s-a nascut din nevoia de a le permite cuplurilor sa vorbeasca in particular, in conditiile in care in acele vremuri nu era social acceptabil ca indragostitii sa intre in contact direct; de fapt, unele dintre primele modele s-ar parea ca aveau cele doua locuri usor indepartate.

E drept, o alta varianta sustine ca aceasta piesa de mobilie a aparut spre sfarsitul secolului al XVII-lea, mai degraba din cauza rochiilor foarte voluminoase ale doamnelor, pentru care un simplu scaun n-ar fi fost suficient de incapator. Si abia apoi, pe parcursul urmatoarelor doua secole, pe masura ce vestimentatia feminina si-a mai redus din volum, loveseat-ul a devenit treptat un spatiu destinat conversatiilor private ale cuplurilor.

Oricum, cert este ca primele modele erau din lemn masiv si nu erau nici pe departe la fel de confortabile ca cele pe care le stim astazi. Din fericire, moda si timpurile le-au tot rafinat, iar astazi putem gasi o plaja larga de modele, unele tot cu cadru de lemn, dar din ce in ce mai multe cu cadru metalic si cu orice varietate de tapiterie, in orice stil ori culoare si pentru orice buget.

Doar ca rafinarea lor nu a fost neaparat constanta, pentru ca popularitatea lui loveseat a fost foarte fluctuanta. In epoca Victoriana au fost un simbol al elitismului in Marea Britanie, pentru ca asemenea piese erau de gasit numai in casele celor din clasele superioare. Apoi, odata cu Revolutia Industriala de la sfarsitul secolului al XIX-lea, au devenit, din contra, mobilierul celor din clasa muncitoare, mai ales pentru ca piesele mici se potriveau cu spatiile foarte limitate din casele lor. La aproape jumatate de secol distanta, in anii 1940, au revenit in centrul atentiei, iar amplasarea lor in budoare le-a dat din nou acea nota romantica. Au disparut iarasi din topul preferintelor la sfarsitul secolului XX, insa astazi par sa-si reafirme popularitatea.

Voua cum vi se par si in ce fel de spatiu credeti ca le-ar sta cel mai bine?

Articole similare