Sigur stiti deja ca iubim mobilierul din lemn (daca portofoliul bogat de scaune si mese din lemn nu v-au convins, poate va amintiti ca v-am si scris pe larg despre motivele pentru care iubim piesele din lemn). Ei bine, in lumea mobilierului ne intalnim aproape exclusiv cu lemnul in forma sa masiva, caci trebuie sa exprime rezistenta, stabilitate si durabilitate. La urma urmei, acestea sunt printre principalele trasaturi care il si recomanda pentru acest uz.

Dar sa nu uitam ca un alt atribut important al lemnului este versatilitatea, iar aceasta il ajuta sa se transforme in obiecte si decoratiuni uimitoare, inedite si surprinzator de delicate. De fapt, asta ne-am si propus astazi – sa cautam cateva forme ingenioase de folosire creativa a lemnului, forme complet diferite de perceptia implicita asupra lemnului. Asadar, am cautat delicatetea din spatele brutului.

De exemplu, aproape ca e greu de crezut ca dintr-un copac strasnic s-au putut face… Posete. E drept, materialul brut a fost procesat cu mult talent, grija si maiestrie, dar rezultatul este superb:

Apoi, unele dintre cele mai rafinate capodopere din lemn intra in categoria instrumentelor muzicale. De pilda – viorile. Iar dintre viori se remarca intotdeauna superbele Stradivarius. De fapt, nimeni nu stie exact de ce sunetul instrumentelor create de Antonio Stradivari e atat de special, dar multi “dau vina” tocmai pe lemnul folosit. Una dintre teorii spune ca l-a ajutat lemnul mai dens al copacilor care cresteau intr-un ritm mai lent din cauza Micii Glaciatiuni (1600-1800), perioada care s-a suprapus din plin cu anii intre care a trait si a creat marele maestru. Expertii de la MIT sustin ca ar fi forma in sine. Oricum, cert este ca se aud si arata de o eleganta aparte:

 

Si daca tot veni vorba despre muzica, ne intoarcem in contemporan cu o piesa care face legatura intre trecut si prezent printr-un design modern al unei piese retro – un pick-up reinterpretat, imbracat elegant in lemn:

 

Iar pentru prezent nu avem simbol mai bun decat tehnologia, tehnologie care, iata, se poate imbraca si ea frumos si surprinzator in lemn. Exista inclusiv taste din lemn pentru Macbook:

 

Asadar, zau, cum am putea sa nu iubim lemnul? 🙂

Articole similare