De ce iubim mobilierul de lemn v-am mai scris aici, desi suntem siguri ca e o dragoste usor de inteles. Insa tipurile de lemn sunt foarte diferite intre ele si credem ca merita sa vorbim despre asta, motiv pentru care vom dedica doua articole acestui subiect. Astazi incepem cu varietatile de lemn folosite cel mai frecvent:

Fagul este unul dintre materialele des folosite in industria mobilierului, pentru ca este rezistent, nu este scump si se lucrează usor cu el (inclusiv pentru piesele care necesita curbare). Este folosit adesea in combinatie cu lemn mai scump si atunci este “ascuns” in piese mai putin la vedere. Insa il veti vedea suficient de des si de sine statator, mai ales pentru ca este usor de “patat”, iar de aceasta caracteristica se profita uneori pentru a i se transforma culoarea naturala in nuante similare lemnului mai scump (cires sau mahon, de exemplu).

Pinul este foarte usor de prelucrat si se gaseste din abundenta, deci nu este nici scump. In plus, facand parte din categoria lemnului moale, este o optiune buna inclusiv pentru piesele care necesita sculptare. Asadar, se foloseste pentru aproape orice tip de mobilier, inclusiv pentru cel nelacuit si o parte din farmecul sau vine din aroma aparte.

Frasinul este ruda mai eleganta a fagului si un substitut bun pentru stejarul alb. Se lucreaza usor cu el si este ideal pentru piesele curbate carora li se impune rezisenta maxima. Nu este nici el foarte scump (desi pare sa fie din ce in ce mai greu de gasit) si se gaseste intr-o varietate de culori, de la alb spre gri si note maronii deschise ori roscate. O varietate aparte este frasinul mai batran de 30 de ani, pentru ca isi transforma culoarea intr-o nuanta verde-maslinie.

Putin mai scump este mesteacanul, dar acest lemn deschis la culoare si cu tente galbui este si el foarte utilizat, mai ales pentru ca poate fi folosit pentru orice scop in industria mobilierului, atat structural, cat si decorativ.

Stejarul este celebru pentru durabilitate si aspect, iar asta il face perfect pentru mobilierul masiv. Exista mai multe specii de stejar folosite in domeniu (rosu sau alb), dar cel mai nobil pare sa fie cel englezesc (Quercus robur).

Revenim saptamana viitoare cu informatii despre varietatile cele mai elegante ca ciresul, nucul sau mahonul.

Articole similare