Cineva, undeva, candva in Preistorie, in cine stie ce adapost improvizat, s-a gandit ca ar fi utila obturarea surselor de lumina cu piei de animale, membrane sau blana. Acestea au fost precursoarele perdelelor si draperiilor de astazi.

Sigur, ar fi greu de imaginat astazi un spatiu modern cu asemenea materiale rudimentare la ferestre, dar este bine să stim de unde am pornit pentru a ne da seama cat de departe am ajuns. In lumea contemporana perdelele si draperiile tind sa fie numite accesorii, dar totusi le simtim ca fiind necesitati si pur si simplu ne par incomplete majoritatea incaperilor fara ele.

Cum am ajuns aici? Ei bine, de la membranele Preistoriei care aproape sigur aveau strict rol functional, nu si estetic, cu timpul au ajuns sa aiba o menire dubla. S-au folosit pe nave, pentru locuintele modeste ale secolelor trecute, au acoperit ferestrele mici ale carutelor nomazilor etc. Dar probabil ca primul exemplu solid de folosire a lor cu dubla menire il regasim la indienii din America de Nord – corturile lor aveau perdele rasfrante in locurile destinate intrarii/iesirii si in acelasi timp tineau afara insectele si praful, protejand in acelasi timp interiorul si de intemperii.

Cu cat ne apropiem de cotidian, cu atat incepem sa vedem mai mult rafinament. De exemplu, ferestrele castelelor si, nu mult mai tarziu, cele ale caselor nobililor, erau impodobite cu draperii elegante din organza, catifea sau dantela; apropo, pentru cea din urma, cei mai mestesugiti creatori se gaseau in Irlanda si Belgia, iar dantela lucrata manual de acestia era cu adevarat desavarsita.

Orientul ne-a adus apoi culorile vii, cu nuantele lor tari de verde, fuchsia ori violet, imbinate indraznet pe tesaturi diafane care, in locul de origine, aveau magia lor aparte in haremuri si dormitoare.

Insa unele stiluri s-au consacrat ca simboluri pentru diferite clase sociale, iar statutul se vedea inclusiv in detaliile ornamentale ale galeriilor care sustineau draperiile.

Poate ca si astazi am putea spune acelasi lucru, cu atat mai mult cu cat varietatea uriasa pe care o avem la dispozitie sigur a depasit scopul initial de protectie impotriva soarelui, a frigului ori a curentului. Astazi le cautam pe cele care se potrivesc exact spiritului spatiului, pe cele care ne reflecta starea sau cautam, poate, efecte cromatice discrete in jocul razelor de soare. Iar daca sunteti in cautarea draperiilor perfecte pentru un spatiu din industria HORECA, contactati-ne, sigur putem gasi impreuna solutia perfecta si pentru aceste detalii 🙂

Articole similare