Suntem parteneri ai arhitecților în multe proiecte de fit-out, de amenajare a spațiilor medicale, educaționale, horeca și office și suntem astfel înconjurați de specialiști valoroși care au fost de acord să ne dezvăluie din cunoștințele lor, într-un serial de interviuri by Chairry Contract Furniture.

Invitata acestui interviu este Raluca Șoaită, fondatoarea TESSERACT ARCHITECTURE – singurul studio din România specializat exclusiv în arhitectura de spitale și clinici medicale și unul dintre puținele, de profil din Europa Centrală și de Est. În ultimii 15 ani, a proiectat aproape 1 milion de metri pătrați de spitale și clinici medicale.
Citește interviul și descoperă ce contează cel mai mult în proiectarea de spitale, la ce se referă conceptul de umanizare a unităților spitalicești și care sunt tendințele în ceea ce privește acest domeniu provocator.
„Îndrăzneala noastră devine realitate” – „în proiectare, ca arhitecți avem nevoie de susținerea unor companii precum Chairry Contract Furniture, care vin cu materiale și mobilier, tocmai pentru a face reale ideile noastre”, a declarat Raluca Șoaită.

Cine este arh. Raluca Șoaită?

Arhitectul Raluca Șoaită și-a dedicat ultimii 15 ani studiului amănunțit al domeniului medical, proiectând până în prezent aproape 1 milion de metri pătrați de spitale și clinici medicale – premiere în infrastructura publică de spital locală, mari proiecte de spitale județene și numeroase clinici și spitale pentru marii operatori de servicii medicale private.
Din 2017 Raluca face parte din echipa tehnică de experți implicați într-un proiect de anvergură al Băncii Mondiale din România Reforma Sectorului Medical – Îmbunătățirea calității sistemului medical în România.

Proiectarea cu succes a unui spital are în spate specialiști interdisciplinari

Raluca (Chairry): Care este filosofia ta de proiectare a spitalelor?

Raluca Șoaită: În echipa Tesseract avem două principii foarte importante atunci când ne apucăm de proiectarea de spitale. Cel mai important este să ne asigurăm că din punct de vedere tehnic proiectul este corect, funcțional și eficient. Iar în al doilea rând ne interesează foarte mult să punem utilizatorul – pacientul și personalul medical – în centrul proiectelor noastre.
Un proiect corect din punct de vedere funcțional este acela în care echipa implicată în proiect este formată din profesioniști ai domeniului, cu experiență în proiectarea de spitale, nu doar arhitecți, ingineri de instalații, ingineri de rezistență. Noi în echipa de proiectare integrăm și experți în echipamente medicale, epidemiologi, medici, antropologi, sociologi, psiholog, tocmai pentru ca toate aceste laturi conlucrează la definirea unui proiect adevărat.
Având utilizatorul în centrul atenției noastre, interogăm foarte mult pe de o parte pacientul care este elementul important în amenajarea de interior, dar și personalul medical, pentru că ei vor fi utilizatorii finali și pot defini cel mai bine nevoia reală de proiectare.

Ce reprezintă umanizarea spitalelor și designul biofilic?

Raluca (Chairry): Ce înseamnă conceptul de umanizare a spitalelor, din punctul tău de vedere?

Raluca Șoaită: Umanizarea înseamnă realizarea unor spații care participă la vindecare, a unor spații care te fac să te gândești ca pacient că nu te afli într-un spital, ci într-un spațiu care-ți este mai apropiat (familiar) cum este cel de tip rezidențial sau hotelier. Prin design interior aducem o stare de bine pacientului, creându-i impresia că este acasă sau într-o vacanță, un confort care îl face să uite de boală și de toată suferința prin care trece.

Tendințele de proiectare a spitalelor

Raluca (Chairry): Care sunt tendințele actuale privind arhitectura noilor spitale?

Raluca Șoaită: Tendințele sunt de mai multe tipuri. Pe de o parte, ideea de umanizare a spațiilor ia tot mai multă amploare și la nivel internațional există foarte multe birouri de arhitectură specializate în acest domeniu. O ramură desprinsă din conceptul de umanizare este designul biofilic pe care și noi îl folosim în cadrul unui proiect mare de spital din România. Aceasta înseamnă că încercăm să aducem natura cât mai aproape de pacient, nu prin elementele vegetale, care sunt contraindicate în spațiile spitalicești, ci prin materiale, desene sau printuri inspirate din natură.
Pe de altă parte, având în vedere pandemia cu care ne confruntăm, ne gândim tot mai mult la o arhitectură de urgență… cum putem să reacționăm în situații de urgență (cutremure, pandemii, catastrofe naturale) și să venim cu spitale care se construiesc rapid și care sunt la fel de funcționale ca și spitalele trainice existente.
În același timp, testând aceste tipuri de spitale, am ajuns la ideea că eficiența vine uneori și din standardizare și modularizare… cum gândim un spital astfel încât să fie format din module care se replică și care îi permite astfel o ușoară adaptabilitate în timp, dar și o mentenanță ușoară.

Raluca (Chairry): Cum te simți când vezi rezultatul final, după multe luni de muncă?

Raluca Șoaită: Când avem clienți care ne urmăresc sfaturile, rezultatul este unul frumos. Acum câțiva ani, la Proiectul de Reorganizare și Amenajare Interioară a Secției de Oncologie din Spitalul Clinic de Copii din Brașov, am venit cu niște elemente de design foarte jucăușe. La deschiderea secției, care era deja utilizată, au participat și copiii aflați acolo, iar unul dintre băieței, fiind întrebat cum se simte în spital a răspuns: „Îmi place așa de mult când vin aici la spital, îmi place pentru că este mai bine ca acasă. Aici este vesel, am foarte multe culori, am cu ce să mă joc, îmi place la nebunie!” Aceasta este de fapt satisfacția! Când utilizatorul căruia tu i te adresezi prin designul de interior vine și se simte bine la spital, un loc în care nu te-ai simți prea bine de obicei, ai o satisfacție foarte mare.

Raluca (Chairry): Îmi amintesc că acolo au fost și niște rolete cu un design multicolor.

Raluca Șoaită: Da, a fost foarte interesant. Și cu susținerea voastră a fost ușor de integrat conceptul de design de interior în acel proiect. Este foarte important acest aspect, voi la Chairry Contract Furniture știți deja. De cele mai multe ori în proiectare, noi, ca arhitecți, avem nevoie de susținerea voastră, ca furnizori de materiale și mobilier, tocmai pentru a face reale ideile noastre.

Raluca (Chairry): Noi ne străduim să customizăm astfel încât totul să iasă întocmai cum își dorește arhitectul să iasă proiectul.

Raluca Șoaită: Exact, și astfel, îndrăzneala noastră devine realitate.

Mobilierul medical – esențial în vindecarea pacientului și în sprijinul personalului medical

Raluca (Chairry): Ce părere ai despre importanța mobilierului în designul spitalelor?

Raluca Șoaită: Mobilierul este foarte important în designul spitalelor, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Felul în care proiectăm mobilierul trebuie să țină cont de echipamente medicale, de nevoia personalului medical, dar și de starea pacientului. Mobilierul vine în sprijinul pacientului, astfel încât șederea la spital să îi fie mai ușoară și să participe la vindecare.

Urmărește interviul pe pagina noastră de youtube. Citește mai multe despre conceptul de umanizare și echilibrul dintre fluxul medical și nevoia umanizării spațiilor, în articolul Tesseract.

Articole similare