Ce își doresc clienții de la un restaurant? Cândva poate ar fi fost suficient un răspuns care să se refere strict la mâncare și băutură bună, însă e o certitudine că astăzi este nevoie de mai mult. Clienții caută relaxare, evadare, spații de comuniune cu cei dragi etc. Pe scurt, clienții caută experiențe plăcute, iar acestea se construiesc dintr-o mulțime de factori mari și mici. Sigur, mâncarea gustoasă și băutuile asortate rămân oricând un criteriu important în alegerea unui local, însă atmosfera în care acestea sunt servite poate să le potențeze calitățile sau, din contra, să le anuleze de-a dreptul. Așadar, ce influențează cel mai mult experiențele clienților?

Firește, începem cu ceea ce cunoaștem cel mai bine – mobilierul. Este esențial să fie confortabil, bine întreținut și în armonie cu specificul restaurantului. De asemenea, este bine să includeți și variante multiple de așezare, căci unii s-ar putea simți mai confortabil singuri, la bar, cuplurile s-ar putea să-și dorească intimitate la o masă mică, dar s-ar putea să aveți la fel de bine și grupuri mari care vor să stea împreună. Oricine ar fi clienții voștri, fiți sigur că vor fi cu atât mai predispuși să petreacă mai mult timp în local și să revină ulterior cu cât vor fi mai aproape de a simți că într-adevăr și-au găsit locul.

Paleta cromatică este și ea foarte importantă, iar culori diferite au efecte foarte diferite asupra percepției spațiului și chiar a meniului. Negrul, cu izul său nocturn, dă senzația de putere, duce cu gândul la ceva sofisticat și poate fi potrivit pentru orice fel de specific. Maroul se asociază cu ideea de confortabil, cald, și este perfect pentru orice fel de restaurant cu un meniu bogat în sortimente de carne. Albul, deși deschis și relaxant, este adesea o variantă bună mai degrabă pentru contrast. Roșul, aparent agresiv, nu e o alegere nepotrivită, pentru că tinde să inducă senzația de foame, iar portocaliul vine cu același efect. Verdele, oricât de surprinzător ar părea, este dovedit că trezește setea. Galbenul dă o notă de prospețime și căldură, ceea ce îl face perfect pentru spațiile de zi. Albastrul, însă, se asociază dificil cu orice fel de sursă bună de hrană din natură, așa că nu e deloc întâmplător că și folosirea lui este sensibilă într-un restaurant.

Fundalul sonor este și el un aspect esențial și din ce în ce mai multe localuri par să păcătuiască la acest capitol, căci aleg să difuzeze muzică mult prea tare. Printre altele, oamenii se întâlnesc la masă și pentru a socializa și sigur că orice discuție devine imposibilă atunci când muzica acoperă tonul normal al unei conversații. Clienții nu ar trebui să țipe unul la celălalt pentru a se putea înțelege, iar atunci când ajung să facă asta puteți fi siguri că muzica, fie ea și bună, s-a transformat în zgomot, într-un element agresiv, iar experiențele rezultate în acel ambient nu pot fi chiar cele mai fericite…

Firește, lista factorilor care influențează clienții este cu mult mai lungă și tocmai de aceea este important să apelați la specialiști, pornind de la concept în sine și terminând cu detaliile de design. Lumina, meniul, capacitatea de a găsi intuitiv toaleta, posibilitatea de a exista oricând contact vizual între clienți și personal, temperatura din incintă și chiar tacâmurile sunt toate elemente care pot avea impact asupra experienței clientului. Nu lăsați nimic la voia întâmplării!

Articole similare