Oamenii obisnuiti isi amenajeaza spatiile in functie de preferintele personale si se folosesc de criterii mai degraba estetice pentru a-si transforma casele, birourile etc. in locuri pe care le simt ale lor, locuri care ii reprezinta. Designerii de interior au criterii ceva mai complexe, rafinate in timp de studii si experienta, iar un aspect pe care il cantaresc mai mult decat novicii este, cu siguranta, caracterul functional, alaturi de dinamica activitatilor care se vor petrece in acel spatiu.

Insa cultura chineza ne mai ofera o dimensiune a amenajarilor – alaturi de estetica si functionalitate, arta Feng Shui permite un flux optim al energiilor, iar asta ar trebui sa contribuie la bunastarea celor care vor ocupa acel spatiu.

Feng inseamna vant, iar shui inseamna apa, ambele fiind simboluri pentru sanatate si noroc in cultura chineza. Impreuna se leaga intr-o perspectiva holista care vede toate elementele vietii ca avand o ordine naturala, un mediu urias cu un flux propriu, viu si schimbator. Teoretic, aceeasi energie curge si prin noi, si prin plante, si prin animale, si prin mobilier, si prin celelalte lucruri. Si chiar daca nu putem controla fluxul energetic global, putem face in asa fel incat mediile noastre sa devina mai armonioase.

Practic, Feng Shui-ul analizeaza relatia dintre mediu si viata omului si ar trebui sa ne ghideze sa aranjam lucrurile in asa fel incat sa ne imbunatatim sansele de succes pe orice plan.

Fireste, aceasta perspectiva s-ar putea sa fie privita de unii cu scepticism si intelegem de ce. Iar de cealalta parte, fanaticii, vor fi excesiv de atenti la fiecare element de culoare si pozitionare. Insa, deocamdata fara a aprofunda studiul, putem sa va spunem cateva lucruri care s-ar putea sa va ajute.

De exemplu, desi intelegem de ce s-ar putea sa va sune ciudat sa asezati o ”fantana energetica” in apropierea usii de la intrare (chiar daca asta ar trebui, teoretic, sa va aduca mai multi bani), s-ar putea sa beneficiati de idei perfect rezonabile ca repararea obiectelor defecte (masura menita sa elimine frustrarile si anxietatea) sau pozitionarea cartilor intr-un punct in care sa le vedeti de cum intrati pe usa (pentru a va face casa sa va stimuleze sa invatati).

V-am starnit macar curiozitatea?

Articole similare