Ne petrecem mult timp la birou. Parca din ce in ce mai mult timp, asa ca devine foarte important sa incepem sa ne gandim altfel la spatiul in care ne desfasuram activitatea. De fapt, exista studii riguroase care arata ca spatiul ne influenteaza cu adevarat productivitatea si chiar satisfactia fata de munca.

Asadar, tendintele actuale din design-ul interior pentru birouri care pun accent pe spatii deschise, lumina naturala, zone care sa incurajeze interactiunea etc. nu sunt consecinta unei mode superficiale. Din contra, se stie cu certitudine ca mobilierul, nivelul de zgomot, lumina, temperatura si aranjamentele spatiale isi pun direct amprenta asupra noastra si a muncii noastre.

Zgomotul, in ciuda faptului ca s-ar putea sa nu-l percepem direct ca fiind agresiv, ba chiar sa traim cu impresia ca putem sa ne decuplam complet de la rumoare atunci cand ne concentram pe sarcinile de lucru, a fost corelat intr-un studiu din 2010 cu un risc semnificativ crescut pentru stress.

Lumina ar trebui sa fie pe cat posibil lumina naturala, ceea ce inseamna ferestre mari si birouri pozitionate corect in raport cu acestea. Altfel, lumina artificiala (in special neoanele care sunt departe de a imita spectrul natural) tinde sa influenteze negativ gradul de vigilenta sau dispozitia si se coreleaza inclusiv cu tulburarile de somn.

Temperatura ideala pare sa fie in jur de 21,6 grade Celsius, iar fiecare grad in plus sau in minus se asociaza cu o descrestere a performantei de lucru cu 1-2%.

Iar aranjamentele spatiale care sa stimuleze performanta si chiar starea de bine a anagajatilor ar trebui sa insemne suficient spatiu personal, arii care sa permita contactul (pereti de sticla sau de inaltime mica intre birouri), spatii deschise care sa permita si sa incurajeze ideea de colaborare si, ideal, ar trebui ca angajatii sa-si poata alege locul pe care si-l doresc si sa aiba libertatea de a-l schimba ori de cate ori simt nevoia.

De asemenea, spatiile moderne par sa puna din ce in ce mai mult accent pe ideea de mobilier reconfigurabil, pentru ca si activitatile, si proiectele, si companiile in sine sunt mult mai dinamice, isi schimba nevoile mai des si ar trebui sa-si piarda mult din inertie. Insa chiar si in formula clasica, fixa, mobilierul pare sa fie cel care influenteaza cel mai mult activitatea umana. Ar trebui sa fie ergonomic si sa permita ajustari in mai multe directii, pentru a permite corpului sa stea natural si confortabil.

Sigur ca si inaltimea biroului este importanta, dar cheia unei posturi sanatoase sta intr-un scaun de birou bun. Ce inseamna un scaun de birou bun? Inseamna un scaun care permite o postura sanatoasa, deci care nu permite garbovirea, sustine corespunzator zona lombara, nu genereaza tensiuni la nivelul spatelui, al umerilor, mainilor si picioarelor si nici nu pune presiune pe muschii spatelui si a discurilor vertebrale. Gasiti aici cateva sfaturi pentru o postura sanatoasa, dar tineti cont si de faptul ca, indiferent cat de confortabil este scaunul, este foarte important sa faceti si pauze de miscare. Exista studii care arata ca statul pe scaun pentru perioade lungi vine cu riscuri semnificative pentru sanatate si nici macar activitatile fizice sustinute din afara programului de lucru nu compenseaza complet pentru orele lungi de la birou…

Articole similare