Am aflat de la prietenii nostri de la B&T despre o carte care isi propune sa vorbeasca in detaliu despre organizarea spatiilor office si ni s-a parut foarte interesanta abordarea. De fapt, am invatat si noi cate ceva nou din versiunea condensata prezentata online si ne-am gandit ca n-ar strica sa dam informatia mai departe.
Sigur, fiecare spatiu destinat birourilor este unic si este esential sa fie in egala masura functional si placut din punct de vedere estetic. Ba, mai mult, ideal ar fi sa si reflecte personalitatea unica a companiei. Insa exista anumite aspecte care trebuie luate in calcul inainte de a lua orice alta decizie.
De pilda, primul lucru la care ar trebui sa va ganditi este daca aveti nevoie exclusiv de spatii de lucru. Probabil ca nu. De regula ar trebui sa va ganditi si la spatii de intalnire, dar si la spatiile auxiliare.
Decizia privind spatiile de lucru in sine trebuie luata, fireste, in functie de specificul activitatii desfasurate. Unor domenii li se potrivesc mai bine spatiile deschise, alte companii trebuie sa-si grupeze oamenii in birouri comune, pe echipe, dar exista si joburi care aproape ca necesita izolare, deci exista o nevoie pentru birouri individuale etc. Probabil ca solutia optima este pentru majoritatea un amestec de categorii de spatii de lucru care sa satisfaca toate nevoile impuse de munca, poate inclusiv „insule de lucru” ne-permanente, pentru activitati de scurta durata.
Spatiile de intalnire sunt fie sali destinate sedintelor, prezentarilor etc., fie spatii care sa stimuleze interactiunile intre colegi. Prima categorie s-ar putea sa fie chiar esentiala pentru buna desfasurare a unor sarcini propriu-zise, iar a doua este importanta pentru un mediu de lucru placut.
Spatiile auxiliare se impart similar cu cele de intalnire. Avem, pe de o parte, unele care gazduiesc instrumente necesare desfasurarii activitatii in sine: poate o zona de arhivare, poate o camera cu perifericele folosite in comun (xerox, scanner) etc. Dar ar trebui sa existe si cele care faciliteaza experienta de lucru a angajatilor: bucatarie comuna, zona pentru fumat, spatiu pentru pauza, vestiar etc. (sa nu uitam ca marile companii au inclusiv camere „mobilate” cu jocuri pentru a-si ajuta membrii echipei sa se relaxeze).
Speram sa va fi fost de folos si sa va fi dat cateva repere care sa va ajute sa planificati optim spatiul destinat birourilor. Si nu uitati ca, indiferent cum alegeti sa il organizati, va putem oferi solutii complete de mobilier office ergonomic.