Saptamana aceasta (respectiv pe 19 februarie) s-au implinit exact 140 de la nasterea marelui Constantin Brancusi. Recunoscut la nivel international pentru sculpturile sale remarcabile, cu linii geometrice simple si clare, perfect echilibrate cu materialele pe care le modela, si în care mereu reusea sa strecoare simboluri, aluzii si metafore superbe, Brancusi este pe buna dreptate considerat unul dintre cei mai influenti sculptori ai secolului XX. Ba, mai mult, a fost un autentic pionier al modernismului si a devenit patriarhul acestui curent in sculptura.
Desi s-a nascut in Romania (in satul Hobita din Gorj, in apropiere de Targu Jiu), talentul demonstrat precoce l-a purtat inca de la 17 ani in Franta, tara in care a trait si a creat in cea mai mare parte a vietii. Insa primii ani de aici, perioada in care s-a remarcat prin sculpturile in lemn, au fost suficienti pentru a-i descoperi si modela aptitudinile, pentru a-i imprima un anumit stil si pentru a-i oferi o baza solida pentru viitorul artist desavarsit ce urma sa devina.
Din fericire, avem si in Romania capodopere pe care le putem vedea oricand, la Ansamblul Monumental din Targu Jiu: Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii, ansamblu creat ca omagiu pentru eroii cazuti in Primul Razboi Mondial. Si probabil ca nu va va surprinde daca ne vom opri putin asupra celei din urma…
Masa Tacerii este o sculptura modelata din calcar (de Bampotoc) si se spune ca ar fi inspirata de o masa din piatra din vremea lui Stefan cel Mare. Astfel, masa rotunda, alaturi de cele 12 scaune in forma de clepsidra, pozitionate circular in jurul ei, reprezinta masa de dinaintea bataliei in care urmau sa se avante soldatii romani, ingloband in acelasi timp in simbolistica sa elementul timpului, pe cei 12 apostoli si mai ales ideea de comuniune si meditatie (de aici si numele de masa tacerii).
Asadar, am putea spune ca ieri a implinit 140 de ani Constantin Brancusi, caci viata sa continua prin operele sale… La multi ani, maestre!