Cafenelele devin din ce in ce mai populare si, conceptual, par sa se fi transformat in ultimii ani. Au un aer aparte si nu mai sunt nicidecum locuri in care ne bem cafeaua si atat. Dar ce le face pe unele sa fie mai iubite decat altele? Ei bine, Lisa Waxman a facut in 2006 un studiu calitativ pe cateva cafenele si a descoperit ca prototipul cafenelei ideale (din punctul de vedere al clientilor) inglobeaza mai mult decat orice acesti cinci factori principali: curatenia, aromele ambientale, lumina adecvata, mobilierul confortabil si privelistea exterioara.
Sigur, probabil ca oricine s-ar gandi la curatenie ca fiind un criteriu esential in alegerea unui local si e normal sa fie asa. Nu degeaba exista si reglementari legale riguroase pentru aspectele sanitare ale unitatilor de alimentatie publica. Dar pe langa grija constanta pe care ar trebui sa o aiba conducerea si personalul oricarei cafenele pentru curatenie, cu siguranta v-ar ajuta sa integrati in design materiale usor de curatat si intretinut, materiale care sa camufleze eficient inevitabilele pete si accidente si, in general, materiale special concepute pentru uz intens.
Apoi, daca vorbim despre cafenele, probabil ca prima asociere naturala pe care o facem este cu mirosul de cafea. Ne-am astepta sa gasim asta acolo, nu e niciun secret ca aroma cafelei este unul dintre motivele principale pentru care mergem acolo de la bun inceput si n-ar strica sa simtim in aerul de acolo si note apetisante de la produse proaspete de patiserie. Asadar, un sistem de ventilatie conceput anume pentru a profita de aceste arome cu siguranta poate influenta pozitiv experienta clientilor si, mai mult, poate atrage cu usurinta clienti noi daca o parte din arome se directioneaza spre exterior.
Iluminarea pare sa ocupe locul al treilea in topul factorilor importanti din prototipul cafenelei perfecte si nu e de mirare in conditiile in care in cafenelele de astazi se intampla adesea sa gasim clienti care citesc, studiaza sau lucreaza. Si tocmai pentru ca ideea de cafenea s-a transformat spre un anumit tip de spatiu social este important sa aveti in incinta lumina naturala, lumina artificiala “prietenoasa”, dar si obiecte si finisaje cu proprietati cromatice si reflexive adecvate.
Locul al patrulea nu e nici pe departe o surpriza pentru noi. Da, mobilierul confortabil este si el un criteriu esential. Totusi, studiul a descoperit ca proprietarii cafenelelor nu constientizasera acest aspect la justa valoare. De fapt, pentru unul dintre localurile care a participat la studiu s-a observat ca cea mai populara piesa de mobilier era un scaun tapitat, unicul de acest fel, vechi, murdar si uzat, dar era aproape vanat de clienti, pentru ca era singurul loc cu adevarat comod. Insa trebuie spus si ca, din punctul de vedere al patronilor, mobilierul prea confortabil, care invita la ore intregi de leneveala, nu e chiar cea mai profitabila varianta, motiv pentru care trebuie cautata o solutie si pentru a stimula un flux dinamic de clienti.
Ultima caracteristica de design din topul celor cinci esentiale pare sa fie privelistea. Ideal, cel putin o parte dintre clienti ar trebui sa aiba acces la o priveliste exterioara, preferabil spre un cadru natural, cu lumina naturala si cu vedere spre ceea ce se intampla in imediata vecinatate a localului.
Alti factori descoperiti ca fiind importanti au fost: fundalul sonor placut, lumina naturala, decorul, culorile si designul placut, per ansamblu. Oricum, noi va incurajam sa cititi integral studiul, pentru ca s-ar putea sa descoperiti o multime de alte lucruri interesante – de exemplu, ce fel de interactiuni sociale pot crea atasament autentic intre clienti si cafenea ori influenta unei relatii cu comunitatea.