Charles Ormond Eames și Bernice Alexandra ”Ray” (Kaiser) Eames au fost printre cei mai importanți designeri ai secolului al XX-lea. Au creat modele emblematice și au fost primii care au reușit să producă în serie mobilier din placaj de lemn curbat. De asemenea, au influențat arhitectura modernă, au fost în egală măsură designeri grafici și industriali și au cochetat inclusiv cu industria filmului.

Charles Eames s-a născut în 1907 și, cumva, poate că avea deja arhitectura în sânge, fiind nepotul arhitectului William S. Eames. Însă interesul activ pentru arhitectură, inginerie sau desen l-a dobândit în timpul adolescenței, în vremea în care lucra part-time pentru Laclede Steel Company. Firește, studiile superioare le-a ales în domeniul arhitecturii, însă după 2 ani a renunțat, iar legenda spune că ar fi fost exclus din cauza viziunii ”prea moderniste”. Oricum, în 1930 își deschidea propriul birou de arhitectură, dar își va completa studiile începând cu 1938, la Cranbrook Academy of Art. Tot aici o va cunoaște și pe a doua sa soție, Ray Eames, cea alături de care va rămâne tot restul vieții și alături de care va crea piesele care l-au consacrat.

Ray Eames s-a născut în 1912 și a fost cu siguranță o fire artistică, multilateral dezvoltată. A studiat pictura abstractă expresionistă și a pictat la rândul ei, a fost designer de textile și, deși piesele de mobilier au fost adesea listate în cataloage sub numele lui Charles, pentru multe dintre ele a contribuit în egală măsură cu soțul său.

Una dintre cele mai celebre creații ale lor a fost scaunul LCM, creat inițial la sfârșitul anilor ’30, dar produs în serie abia în anii ’40, pentru că inițial ar fi fost prea costisitoare producția. Însă, odată ce au creat ”Kazam!”, o mașinărie care presa fâșii de furnir de o membrană încălzită, umflată de o pompă de bicicletă, s-a născut și unul dintre cele mai cunoscute scaune din istorie.

Apoi, un alt scaun care a influențat numeroase modele ulterioare a fost așa-numitul Eames Lounge și taburetul aferent. Ani de cercetare și experimente s-au decantat în acest design, lansat în 1956, dar ceea ce este diferit la acest model față de toate celelalte creații ale soților Eames este faptul că se adresează segmentului de lux. Altfel, motto-ul lor celebru era ”creează cel mai bun pentru cei mai mulți pentru cel mai puțin”, adică cel mai bun produs, accesibil pentru cât mai mulți și la cel mai mic preț. Poate că această filozofie a lor a fost influențată și de experiența celui de-al Doilea Război Mondial, pe care l-au prins în floarea vârstei și la care au contribuit prin marea lor inovație tehnologică a placajelor curbate, cu echipamente pentru aviație, atele sau tărgi.

Povestea lor s-a întruchipat în multe proiecte remarcabile și s-a încheiat la fel de remarcabil. Deși au murit la 10 ani distanță unul față de celălalt, ambii s-au stins pe 21 August (întâi Charles, în 1978 și apoi Ray, în 1988).

Articole similare