Lucrul la distanță nu mai reprezintă un trend ci o realitate, fie ca e vorba de normă întreagă sau redusă, multe companii și-au adaptat principiile de lucru, bazate pe proiecte, sarcini și obiective concrete, alegând să faciliteze munca angajaților din propriul lor cămin, din biroul lor de acasă.
Însă, atunci când lucrezi de acasă nu e îndeajuns doar să îți aduci computerul de la birou și să-l așezi în primul loc care ți se pare liber. Trebuie luate în considerare o serie de aspecte care te vor face să lucrezi confortabil și eficient. Este importantă alegerea unei zone liniștite, cu o sursă naturală de lumină, un cadru ordonat și bine organizat.
1. Lucrul la distanță nu e la fel cu lucrul de acasă
Chiar dacă managementul timpului și al sarcinilor este flexibil și se concentrează pe proiect, nu este același lucru cu utilizarea unui spațiu multifuncțional în casă, dotat cu mobilier de uz casnic… Lucrul la distanță presupune regândirea spațiului, existența unui loc de muncă specific în mediul familial și a echipamentelor corespunzătoare care să răspundă nevoilor de muncă.
2. Spațiu luminos și ordonat
Alegerea spațiului este esențială, la fel ca lumina naturală sau a spațiului de depozitare care poate fi folosit și ca ecran de separare vizuală pentru evitarea distragerii atenției în momentele de concentrare.
3. Decorul
Selecția de materiale, texturi și tonuri de culoare va influența atmosfera pe care fiecare o preferă la locul de muncă… Stilul ales poate fi casual, armonios sau clasic spre sobru, de exemplu. Se poate completa cu o mică oază de liniște și relaxare adăugând un scaun confortabil pentru citirea documentelor sau discuțiile telefonice.
4. Sănătatea
Toate elementele componente ale materialelor și mobilierului ales trebuie să asigure sănătatea utilizatorului, fără compuși chimici toxici, ca de exemplu formaldehida – substanță pe care cei de la Actiu au eliminat-o din toată gama lor de produse.
5. Sustenabilitate
Fiecare decizie de cumpărare influențează mediul înconjurător. Pe cât posibil, toate spațiile de lucru ar trebui să utilizeze materiale reciclabile și să evite materialele plastice, pe lângă asigurarea faptului că materialele utilizate sunt eliminate în mod corect. Oprirea dispozitivelor neutilizate și utilizarea iluminării cu LED sunt idei bune pentru a avea grijă de planetă.
6. Ergonomie
Potrivit unui studiu realizat de Actiu pe 400 de persoane s-a observat că prin utilizarea unui mobilier necorespunzător atunci când lucrezi de acasă a cauzat disconfort musculo-scheletic afectând sănătatea a 6 din 10 tele-lucrători. De aceea, este foarte important ca mobilierul de lucru să respecte standardul european de ergonomie UNE-EN 1335 pentru scaune operative și UNE-EN 527 pentru mesele de birou, garantând astfel confortul și poziția corectă pe tot parcursul zilei.
Găsești aici o selecție pregătită special pentru ca lucrul tău de acasă să fie cât mai confortabil și ergonomic.
7. Eficiență
Managementul timpului și al sarcinilor este flexibil și se concentrează pe proiect. Prin urmare pentru a promova concentrarea, eficiența și creativitatea este estențială păstrarea nivelului de atenție și eliminarea elementelor care generează distrageri.
8. Planificare
Organizarea de proiecte, obiective, sarcini și întâlniri – virtuale, telefonice sau față în față – precum și atribuirea unor intervale de timp pentru fiecare sarcină și respectarea acestora vor avea ca rezultat o mai mare claritate și liniște. Planificarea și prioritizarea activităților se va face întotdeauna de la cele mai importante la cele mai puțin urgente.
9. Tendințe
„Ghidul cum să îți transformi spațiul de lucru într-un Home Office Pro” de la Actiu include, de asemenea, tendințe în dotarea unui spațiu de lucru profesional la domiciliu. Stilurile naturale și mediteraneene sunt preferate de cei care optează pentru o atmosferă mai caldă, în timp ce stilul nordic sau cel industrial promovează o estetică mai minimalistă și sobră.
10. Trăiește bine
Viața desfășurată în afara programului de lucru afectează munca și rezultatele profesionale. Este imperativă dobândirea unor obiceiuri sănătoase la toate nivelurile. Din punct de vedere fizic, este esențial să mănânci sănătos, să faci mișcare zilnică și să te odihnești. La nivel mental, totuși, există alți factori care trebuie gestionați, cum ar fi stresul și sentimentele pe care trebuie să le cultivăm, precum recunoștința, entuziasmul și bunătatea față de sine. Pe scurt – valori pentru a trăi bine.
Iți prezentăm în galeria de mai jos câteva idei de amenajare a biroului în propriul tău cămin.
Dacă te inspiră ceva, contactează-ne și îți vom găsi soluțiile optime pentru confortul tău!